Olemme siirtyneet koronan aikaan.

Kun valmiuslait pian säädetään, olemme sotatilaa vastaavassa tilanteessa. Suomi menee kiinni. Vihollinen on lähes kaikkialle liikkuva, eläimestä ihmiseen siirtynyt Covid 19 –virus.

Osalle meistä korona on hengenvaarallinen. Ikäihmisillä ja muihin riskiryhmiin kuuluvilla tauti voi pahimmillaan johtaa sen vaarallisimpaan muotoon ARDS:een. Tähän sairauden vaiheeseen joutuvista arvioidaan suuren osan voivan menehtyä. Kuulun itsekin riskiryhmään.

Sodanjohto on nyt hallituksella. Terveydenhuollon asiantuntijat toimivat ainoastaan asiantuntijan roolissa, eivät päätöksentekijöinä. Vaikuttaa siltä, että hallitus (ainakin osa) on kasvamassa koronasodan johtamisen edellyttämiin mittoihin.

Koronasodan etulinjan muodostavat terveyden- ja vanhustenhuollon ammattilaiset. Ammattilaisten kestävyydestä ja terveenä pysymisestä riippuu riskiryhmissä olevien kohtalo. Elämämme on heidän käsissään – kirjaimellisesti.

Arviolta 1/3 – 1/2 meistä voi sairastua. Se tarkoittaa noin 1,8 – 2,7 miljoonaa Suomen rajojen sisällä asuvaa ihmistä. Lukumäärä on järkyttävä.

Jokainen meistä joutuu muuttamaan arkeaan. Työn tekemisen ja koulun käymisen tavat muuttuvat – kuten vapaa-ajankin. Ohjeeksi on annettu, että ihmisten tulee välttää fyysistä olemista toistensa kanssa. Vaikka ohje on perusteltu lisäajan voittamiseksi terveydenhuollolle, pidemmän päälle se tuskin toimii.

Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Toisistamme täysin erillään eläminen on mahdottomuus, koska ihmistä ei ole luotu erakoksi. Joudumme lopulta hyväksymään sairastumisen mahdollisuuden myös omalla – ja läheistemme kohdalla.

Onneksi lapset, nuoret ja perusterveet sairastavat taudin hyvin lievänä.