Kävin itsenäisyyspäivän kävelyllä tyttäreni kanssa. Puhuimme lopulta myös huumeista. Tyttäreni sanoi näkemyksenään, että pohjimmiltaan huumeet (päihteet) ovat yhteiskunnallinen kysymys. Suomessa on lopulta uskaltauduttava tunnustamaan kannabiksen voimakas käytön kasvu ja otettava julkisesti kantaa, miten toimia. Jäin miettimään viisaan tyttäreni ajatuksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista 30 vuotiaista kertoo ainakin kokeilleensa kannabista  – puolet!

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä kannabista koskeva kansalaisaloite. Aloitteessa esitetään kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuuden poistamista eli dekriminalisointia. Hallituksesta puolestaan on kommentoitu, ettei asiasta siellä käydä lainkaan keskustelua.

Poliittiset päättäjät eivät uskalla sanallakaan puhua huumeista tai huumepolitiikan muutostarpeista, koska aina on seuraavat vaalit tulossa eikä huumekeskustelulla vaaleja voiteta. Mieluummin puhutaan maailman onnellisimmasta kansasta.

Yhdysvaltojen osavaltioista kolmasosa on laillistanut marihuanan käytön. Maan edustajainhuoneessa hyväksyttiin 4.12. marihuanan käytön rangaistavuuden poistaminen ja laillistaminen. Senaatti ei kuitenkaan tule hyväksymään esitystä, joten marihuana jää toistaiseksi osavaltioiden sääntelyn varaan.

Kanadassa laillistettiin kannabiksen käyttö ja myyminen pari vuotta sitten. Sekä USA:ssa että Kanadassa laillistettu kannabis on nyt miljardiluokan bisnes.

Huumeiden käytön rangaistavuuden poistaminen ja laillistaminen sekoitetaan usein keskenään, vaikka kyse on täysin eri asioista.

Käytön rangaistavuuden poistamisella tarkoitetaan sitä, että emme rikoslaissa enää tuomitsisi ihmisiä rikollisiksi huumeiden käytöstä. Sen sijaan näkisimme tilanteen sellaisena kuin se on. Huumeiden käytössä on osin kyse viihdekäytöstä ja osin huumeriippuvuuteen sairastumisesta eli addiktiosta. Tutkimusten mukaan huumeiden käytön rangaistavuus ja leimatuksi tulemisen pelko estää käyttäjiä hakeutumasta hoidon piiriin. Onko oikein, että tuomio huumeiden käytöstä nuorilla katkaisee heidän tulevaisuuden suunnitelmansa ja syrjäyttää heidät yhteiskunnasta?

Huumeiden käytön laillistamisella tarkoitetaan sitä, että huumeiden esim. kannabiksen tuotanto ja myyminen tehdään lailliseksi. Laillistaminen merkitsee näkyvää miljardibisnestä ja verotuloja yhteiskunnalle. Samalla se tekee hyväksyttäväksi sekä käytön että jakelun. Kuitenkaan esim. kannabiksen laillistaminen ei ole lopettanut sen laitonta kauppaa USA:ssa ja Kanadassa. Pimeät markkinat toimivat edelleen hyvin.

En pidä kannabiksen tai muiden huumeiden laillistamista hyväksyttävänä Suomessa. Huumeiden, myös kannabiksen, käytön leviämiseen on etsittävä muita ratkaisuja. On tarjottava perheille mahdollisuuksia saada tukea perheenjäsenen huumeiden käytöstä irtautumiseen. Läheisten tuki on usein ratkaisevan tärkeää. On tarjottava käyttäjille mahdollisuuksia päästä pitkäjänteiseen hoitoon ja hoitoyhteisöihin. Hoitoketjujen toimivuus on turvattava. Ei voi olla enää niin, että huumeiden käyttäjät syrjäytetään sosiaali- ja terveyspalvelujen piiristä vain siksi, että he ovat huumeiden käyttäjiä.

Huumeriippuvuus, samoin kuin alkoholismi, voi osua kenen tahansa kohdalle. Millaisen arvan sinä olet tässä lotossa saanut?