”Mitä pahaa olemme tehneet, että meidät on jätetty tänne yksin?” kysyi 16.4. Ylen uutisissa kotona asuva vanhus. Kotona yksin asuvien vanhusten tilanne on vaikea. Sosiaaliset kontaktit läheisiin on katkottu ja sosiaalista mediaa tai älypuhelinta käyttää vain 1/5 vanhuksista. Hylätyksi tulemisen kokemus voi olla kokonaisvaltainen omassa kodissakin.

Hoitopaikoissa olevien vanhusten tilanne on vielä karumpi. Media kertoo 48 vanhuksen kuolleen koronaan Helsingin hoivapaikoissa, kun edellisellä viikolla ilmoitettu määrä oli 9. Kaikista koronaan kuolleista yli 80 % on vanhuksia!

Osassa vanhainkodeista, suljettujen ovien takana, on käynnissä inhimillinen katastrofi. Kun omaiset eivät pääse tapaamaan vanhuksiaan, luonnollista kontrollia siihen mitä heille tapahtuu, ei synny.

Koronatartunnat hoivapaikoissa johtavat siihen, että kaikki (myös terveet) vanhukset suljetaan omiin huoneisiinsa.  Karanteenin sisälläkin on karanteeni! Voimme vain arvailla vanhusten tunteita ja ajatuksia pitkään jatkuvassa eristyksessä.

Pitkänäperjantaina sain tekstiviestin, jota olin pelännyt. Hoivakoti – jossa 87-vuotias isäni on – ilmoitti todetusta koronatartunnasta, jonka vuoksi kaikki asukkaat eristettiin huoneisiinsa. Hoitopaikan vanhukset olivat altistuneet koronalle.

Kun ihminen eristetään, se vaikuttaa häneen fyysistä väkivaltaa vakavammin ja pitkäkestoisemmin. Eristäminen yhteisen hyvän ja kansanterveyden nimissä ei tee siitä vaikutuksiltaan yhtään parempaa. Varsinkaan muistisairaiden vanhusten kohdalla, joille kokonaisuuden hahmottaminen on usein mahdotonta.

Isäni ymmärtää tilanteen, mutta on muistisairaana usein ahdistunut ja yksinäinen.

Millainen yhteiskunta olemme, jos pakotamme vanhuksemme kuolemaan yksin, eristettynä, ilman mahdollisuutta tavata rakkaitaan? Väitämme suojelevamme vanhuksia, vaikka heidän kokemuksenaan todellisuudessa on toivon ja ilon katoaminen. Annammeko tämän tapahtua?

Epidemian ilmeisesti jatkuessa jopa 1-2 vuotta, inhimillisen kohtelun vähimmäisehdoksi on tultava, että niin terveet kuin sairaatkin vanhukset voivat halutessaan tavata omaisiaan riittävän suojatulla tavalla.